پاسخ سازمان بهداشت جهانی به سوالات متداول درخصوص ویروس جدید کرونا

زمان مورد نیاز مطالعه : 4 دقیقه

نویسنده : روشنک آزادی/ کارشناس تغذیه

پاسخ سازمان بهداشت جهانی به سوالات متداول درخصوص ویروس جدید کرونا

توجه: اطلاعات این صفحه از سازمان جهانی بهداشت برگرفته شده است و با توجه به اینکه هر روز یافته های حاصل از مطالعات موارد جدیدی را گوش زد می کنند، مطالب این صفحه روزانه بروزرسانی می شود.

 

ویروس کرونا چیست؟

 کرونا خانواده بزرگی از ویروس ها می باشد که می تواند سبب ایجاد بیماری در انسان و حیوان شود. علائم این ویروس می تواند در قالب یک سرماخوردگی ساده تا بیماری های حادی نظیر "سندروم تنفسی خاورمیانه ای(MERS)" و  "سندروم شدید تنفسی حاد(SARS)" بروز کند. COVID19 آخرین ویروس شناسایی شده این خانواده از ویروس ها است.

ویروس COVID-19 چیست؟

این ویروس نوع جدید از ویروس های کرونا می باشد که پیش از این در انسان ها شناسایی نشده بود. این ویروس جدید اولین بار در ووهان چین در دسامبر 2019 شناسایی شد.

علائم کرونا ویروس جدید چیست؟

رایج ترین علائم آن تب، خستگی و سرفه های خشک می باشد.برخی از بیماران خارش، درد، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلو درد و اسهال دارند. این علائم عموما ملایم و تدریجی ایجاد می شوند.

برخی از افراد مبتلا هیچ علائمی ندارند. ۸۰٪ موارد مبتلا بدون نیاز به درمان ویژه ای خوب می شوند. حدودا از هر ۶ نفر یک نفر به طور جدی بیمار و دچار تنگی نفس می شود. 

سالمندان و افراد با شرایط خاص (فشارخون، بیماران قلبی و دیابت) بیشتر در معرض خطر قرار دارند.

افراد داری تب، سرفه و تنگی نفس نیازمند مراقبت های پزشکی هستند.

ویروس کرونا جدید چگونه منتشر می شود؟

ویروس کرونا فرد به فرد منتقل می شود. انتقال این ویروس از طریق پخش قطرات کوچک بینی و دهان افراد مبتلا هنگام سرفه و ... صورت می گیرد. این قطرات بر روی سطوح و اشیاء اطراف فرد بیمار می نشینند. سپس افرادی که با این سطوح و اشیاء در تماس هستند و با دستان خود بینی، چشم یا دهان خود را لمس کنند، به این ویروس مبتلا می شوند. همچنین اگر فرد بیمار سرفه یا ... کند و فرد دیگری اطراف او باشد این ویروس می تواند از طریق تنفس وارد بدن فرد شود و او را به بیماری مبتلا کند. به همین دلیل رعایت فاصله یک متری از افراد بسیار حائز اهمیت است.

بررسی های سازمان جهانی بهداشت درخصوص نحوه گسترش بیماری همچنان ادامه دارد.

آیا کرونا ویروس جدید می تواند از طریق هوا منتقل شود؟

بررسی ها تا به امروز نشان می دهند که عمده ترین راه انتقال ویروس از طریق قطرات بینی و دهان فرد مبتلا است تا  از هوا.

آیا می توان بیماری را از کسی که علائمی ندارد، گرفت؟

راه اصلی انتقال بیماری، خارج شدن قطرات از دهان یا بینی فرد بیمار طی سرفه یا عطسه می باشد. به همین دلیل شانس انتقال بیماری از افرادی که علائمی ندارند، پایین است. اگرچه افراد مبتلا عموما علائم ملایمی دارند له ویژه در اوایل بیماری.

آبا ویروس کرونا از طریق مدفوع منتقل می شود؟

به نظر می رسد ریسک انتقال پایین باشد. گرچه ممکن است که این ویروس در مدفوع برخی از افراد مبتلا بماند اما راه اصلی انتقال ویروس نیست. توصیه سازمان جهانی بهداشت شستن دست ها پیش از صرف غذا و بعد از دستشویی می باشد.

آیا ویروس جدید همانند SARS است؟

خیر، گرچه ویروس کرونا و SARS از یک خانواده هستند اما یکی نیستند.

ویروس کرونا چقدر خطرناک می باشد؟

به نسبت سایر بیماری های تنفسی، کرونا می تواند سبب بروز علائم خفیفی چون آبریزش بینی، گلو درد، سرفه و تب شود. البته علائم آن می تواند برای برخی از افراد حادتر باشد و به پنومونی و تنگی نفس منجر شود و در موارد بسیار نادر می تواند به مرگ ختم شود. به نظر می رسد افراد سالمند و افراد با شرایط خاص ( بیماری های قلبی، دیابت) نسبت به این ویروس آسیب پذیر تر هستند.

 

چگونه از خود در برابر کرونا محافظت کنیم؟

  1. مرتب دستان خود را بشویید

مرتب دستان خود را با آب و صابون بشویید و اگر از آلودگی دستان خود اطلاع ندارید از ضدعفونی کننده های دست که برپایه الکل هستند استفاده نمایید.

چرا: زیرا شستن دستان با آب و صابون و یا ضدعفونی کننده های دست با پایه الکل باعث پاک شدن دست از ویروس ها می شوند.

  1. رعایت بهداشت دستگاه تنفسی:

هنگام عطسه و یا سرفه با استفاده از دستمال و یا پارچه قابل انعطاف بینی و دهان خود را بپوشانید و سریعا دستمال یا پارچه را به درون نزدیک ترین سطل آشغال بیاندازید و سپس دستان خود را با آب و صابون بشویید یا از ضدعفونی کننده های دست برپایه الکل استفاده نمایید.(مطمئن شوید که اطرافیان شما نیز این نکات را رعایت می کنند)

چرا: پوشاندن دهان از گسترش ویروس ها جلوگیری می کند و اگر دستانتان آلوده شده باشند می توانید با لمس اشیاء ویروس را منتقل نمایید.

  1. حفظ رعایت فاصله:

حداقل فاصله ای که باید بین خود و دیگران حفظ کنید، یک متر است. به ویژه از افرادی که عطسه یا سرفه می کنند و یا تب دارند.

  1. از تماس دستان با چشم، بینی و دهان خودداری کنید:

چرا که ممکن است دستان شما با سطوح آلوده در تماس بوده باشند و سپس این آلودگی را به درون بدن منتقل نمایید.

 

  1. اگر تب، سرفه و تنگی نفس دارید سریعا به پزشک مراجعه کنید

اگر به جایی سفر کرده اید که ویروس کرونا گزارش شده است و یا با فردی که سابقا به این مکان ها سفر کرده است و یا مشکلات تنفسی دارد تماس داشته اید به مراقب سلامت خود بگویید.

چرا: بسیار مهم است که اگر تب دارید، سرفه می کنید و به سختی نفس می کشید به پزشک مراجعه نمایید. چرا که این موارد می تواند در اثر آلودگی به ویروس کرونا یا سایر مشکلات جدی دیگر رخ دهد.

مشکلات تنفسی همراه با تب می تواند علل مختلفی داشته باشند اما درخصوص تایید کرونا به میزان زیادی به ارتباط فرد مشکوک با فرد آلوده یا مسافرت او به مکان های تایید شده دارد.

  1. اگر مشکلات تنفسی دارید اما سابقه برخورد با افراد آلوده یا مسافرت به مکان های آلوده را ندارید:

اگر با این شرایط روبه رو شدید موارد گفته شده در بالا را تا زمان بهبودی رعایت نمایید.

  1. موارد احتیاط در مغازه های حیوانات

در این مغازه ها از تماس با حیوانات و سطوح آن ها خودداری نمایید. به هیچ وجه دستان خود را به بینی، دهان و چشم ها نزنید. به حیوانات مریض و یا گوشت های فاسد نزدیک نشوید.

  1. اگر احساس ناخوشی می کنید(چون سرفه، تب و تنگی نفس) در خانه بمانید.

آیا این بیماری از حیوانات  به انسان ها منتقل می شود؟

بررسی ها نشان می دهد که SARS اولین بار از گربه های ولگرد و MERS  اولین بار از طریق شتر به انسان منتقل شده است. مطالعات نشان می دهند که ویروس  کرونا  مدت هاست که در بین حیوانات  در گردش بوده است.  براین اساس باید بررسی های بیشتری صورت گیرد و سایر ویروس ها نیز شناسایی شوند. منبع حیوانی ویروس کرونا جدید هنوز مشخص نیست. به نظر می رسد اولین بار این ویروس از یکی از مغازه های حیوانات زنده در چین به انسان منتقل شده باشد. جهت احتیاط اگر به مغازه حیوانات زنده می روید احتیاط کنید و به طور مستقیم با آن ها در تماس نباشید.

همچنین از مصرف منابع حیوانی خام خودداری کنید. همانند گوشت خام، شیر حیوانات یا سایر اندام های آن ها.

آیا این امکان دارد که ویروس کرونا جدید از حیوانات خانگی به انسان منتقل شوند؟

خیر براساس شواهد دیده نشده است که حیوانات خانگی نظیر سگ و گربه بتوانند  به این ویروس آلوده و یا آن را پخش کنند.

آیا ویروس کرونا جدید می تواند از انسان به انسان منتقل شود؟

بله ویروس کرونا جدید می تواند از فرد به فرد دیگر منتقل شود. به طور معمول این اتفاق پس از ارتباط نزدیک با فرد آلوده رخ می دهد. به طور مثال در محل کار یا در مراکز سلامتی

آیا باید از ماسک استفاده کرد؟

برای افرادی که علايم تنفسی ندارند نیازی به استفاده از ماسک نیست.

توصیه سازمان جهانی بهداشت به استفاده منطقی از ماسک می باشد تا از هدر رفت منابع گرانبها و سوء استفاده های احتمالی جلوگیری شود. این بدین معنی است  تنها زمانی از ماسک استفاده کنید که علائم تنفسی چون سرفه و عطسه دارید یا مشکوک به کرونا هستید و یا از فرد دارای ویروس کرونا مراقبت می کنید.

مشکوک به کرونا هم یعنی به مکان هایی که کرونا گزارش شده مسافرت کرده اید یا با همچین فردی در تماس بوده اید.

چگونه  ماسک بگذاریم، استفاده کنیم و برداریم؟

  • پیش از گذاشتن ماسک دستان خود را با آب و صابون بشویید یا از ضدعفونی کننده های دست برپایه الکل استفاده نمایید.

  • بینی و دهان را کاملا با ماسک بپوشانید و مطمئن شوید که فاصله ای میان ماسک و صورت شما وجود ندارد.

  • به هیچ عنوان هنگام استفاده از ماسک به آن دست نزنید و اگر این کار را کردید سریعا دست خود را بشویید.

  • اگر ماسک مرطوب است سریعا آن را جایگزین کنید و یک ماسک را دوبار استفاده ننمایید.

  • به منظور برداشت ماسک، آن را از پشت و نه از جلو بردارید و سریعا به سطل انداخته و دستان خود را بشویید یا ضدعفونی کنید.

چه مدت ویروس بر روی سطوح باقی می ماند؟

هنوز اطلاعات کافی در دسترس نیست اما به نظر می آید این ویروس می تواند چند ساعت تا چند روز که بسته به شرایط دمایی، رطوبت و جنس سطح دارد.

تفاوت بیماری ناشی از ویروس کرونا با سرماخوردگی و آنفولانزا در چیست؟

در واقع علائم این سه بیماری بسیار شبیه به هم هستند و به منظور تایید فرد مبتلا به ویروس کرونا تنها می توان از تست های آزمایشگاهی استفاده کرد.

با توجه به توصیه های سازمان جهانی بهداشت، افرادی که علائمی چون سرفه، تب و تنگی نفس دارند باید تحت مراقبت قرار گیرند و بیمار باید مراقب سلامت را آگاه کند که آیا در 14 روز گذشته درجایی که کرونا ویروس گزارش شده حضور داشته است؟ یا با فردی که در این مکان ها بوده ارتباط داشته است با خیر!

دوره کومون بیماری چند روز است؟

دوره کومون این بیماری یعنی از زمانی که فرد آلوده است تا زمان ظهور علائم ، 1 تا ۱۴ روز(متوسط 5 روز) طول می کشد.

به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت بررسی تاریخچه ارتباطات بیمار طی 14 روز گذشته را پیشنهاد می دهد.

آیا ویروس کرونا می تواند از فردی که علائمی ندارد به افراد دیگر منتقل شود؟

گزارشات اخیر نشان می دهند که این افراد ناقل هستند.گرچه در حالت کلی به منظور کنترل بیشتر باید احتیاط رعایت شود و این افراد به عنوان ناقل درنظر گرفته شوند. اما علت اصلی گسترش ویروس افرادی هستند که دارای علائمی چون عطسه و سرفه می باشند.

آیا ایمن است که بسته های ارسالی از چین و سایر مکان های آلوده دریافت کنیم؟

بله ایمن است. افرادی که این بسته ها را دریافت می کنند در معرض آلودگی قرار ندارند. با توجه به تجربه ما از سایر ویروس های کرونا می دانیم که این ویروس ها مدت زیادی بر روی کاغذ و بسته بندی ها دوام نمی آورند.

آیا مصرف آنتی بیوتیک ها برای پیشگیری و درمان ویروس کرونا مفید هستند؟

خیر، آنتی بیوتیک ها بر روی ویروس ها اثرگذار نیستند و تنها برای عفونت های باکتریایی کارسازاند و کرونا جدید هم یک ویروس است که آنتی بیوتیک ها نمی توانند آن را از بین ببرند.

آیا داروهای خاصی برای درمان ویروس کرونا وجود دارد؟

تا به امروز هیچ دارویی برای درمان و پیشگیری از کرونا پیشنهاد نشده است. اگرچه افراد آلوده باید تحت مراقیبت های ویژه باشند تا علائم بهبود یابند. اگر می خواهید از ویروس کرونا پیشگیری کنید در حال حاضر بهترین راه رعایت نکات بهداشتی گفته شده می باشد.

مواردی که در زیر آورده شده است از سمت سازمان بهداشت جهان اکیدا به منظور درمان و پیشگیری از کرونا پیشنهاد نمی شوند چرا که مس توانند مضر باشند:

سیگار کشیدن

دمنوش های گیاهی

استفاده از چند ماسک روی هم

دریافت داروهای خودسرانه چون آنتی بیوتیک ها

منبع: سازمان بهداشت جهانی

 


منابع :

ارسال نظر

موبایل :
نام و نام خانوادگی:*
پرسش مورد نظرتان را وارد نمایید : *

 رضا دهنوی ۱۳۹۸/۱۲/۰۶

پاراگراف اخر رو سازمان بهداشت جهانی اصلاح کرده

پاسخ کارن : ممنون از دقت نظر شما